Terapiile cele mai eficiente în tratarea autismului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Autismul este o tulburare de dezvoltare, copiii cu autism având dificultăți de socializare, de comunicare și limbaj. Majoritatea copiilor care au autism manifestă și comportamente repetitive și stereotipe. Cauzele acestei tulburări nu se cunosc cu certitudine și din păcate, nu există un tratament medicamentos pentru această afecțiune. Cu toate acestea, copiii cu autism pot duce o viață normală și independentă și se pot integra treptat în societate, dacă afecțiunea este diagnosticată cât mai devreme și terapia de recuperare începe imediat. Cu toate acestea, recuperarea în cazul copiilor cu autism ține și de potențialul său, de gradul de afectare, de calitatea terapiei și durata ei, dar și de contribuția și sprijinul familiei.

Daniela Gavankar, psiholog și președinte al Asociației pentru Intervenție Terapeutică în Autism (AITA), susține că una dintre cele mai eficiente terapii de recuperare în România este ABA sau analiza comportamentală aplicată. Dacă această terapie este aplicată intensiv și este începută imediat, are rezultate foarte bune, până la 47% dintre copii devenind independenți.

Ce este terapia ABA și cum funcționează ea?

Analiza comportamentală aplicată este o știință care se bazează pe diferite tehnici și proceduri și presupune urmarea a 3 pași esențiali pentru o eficiență cât mai mare: analiza comportamentelor, înregistrarea datelor și luarea deciziilor pe baza datelor obținute.

Conform ABA, orice comportament este dobândit prin interacțiunea cu mediul, iar toate evenimentele perturbatoare din mediu pot afecta într-un mod sau altul comportamentul. Acesta este și punctul de plecare pentru terapia ABA. Toate programele care folosesc ABA urmăresc evoluția copilului și modifică comportamentul copilului cu autism pentru a face față cât mai bine cerințelor mediului din care face parte. 

Abordarea Blue în cadrul centrului AITA

Terapia ABA poate fi insuficientă în anumite cazuri, motiv pentru care este nevoie de mai multe abordări pentru o recuperare cât mai eficientă a copilului cu autism. În cadrul centrului AITA se promovează foarte mult și abordarea Blue, mult mai complexă, care combină mai multe principii terapeutice, în funcție de nevoile copilului cu autism: ABA, logopedie, art terapie, terapie senzorială, terapie ocupațională, socializate, kinetoterapie, etc. Spre exemplu, terapia senzorială este utilă în cazul copiilor care au dificultăți de atenție, logopedia ajută la stimularea limbajului, iar în cadrul sesiunilor de socializare, copiii învață cum să relaționeze unii cu alții și cum să se joace împreună.

Spuneam mai devreme că este importantă și calitatea terapiei, un copil cu autism înregistrând progrese în momentul în care are în spate o echipă de specialiști care implementează corect programul terapeutic propus de un coordonator ABA și sprijinul părinților săi. Este necesar ca persoana care se ocupă de terapia copilului cu autism să aibă o anumită pregătire și experiență, iar cel mic să poată interacționa și să poată lucra, în funcție de nevoi, cu psihologi, logopezi, specialiști în terapie senzorială și kinetoterapeuți, așa cum se întâmplă în cadrul centrului AITA.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *