Cum să faci sărbătorile mai frumoase unui copil cu autism

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sărbătorile de iarnă reprezintă un prilej bun pentru a te reîntâlni cu oamenii dragi, pentru a sta de povești și pentru a vă bucura împreună de atmosfera frumoasă. Pentru familiile în care există copii cu autism, sărbătorile de iarnă pot fi destul de provocatoare. Nu toți copiii cu autism pot scrie o scrisoare Moșului, nu pot spune ce cadou și-ar dori și nu se pot bucura de momentele frumoase așa cum o fac restul copiilor. Există însă multe modalități prin care poți face sărbătorile de iarnă mai frumoase unui copil cu autism și te poți bucura și tu de ele.

Evită factorii de mediu care îi crează stări de agitație

Când vorbim de Crăciun, vorbim și de aglomerație, de mult zgomot, sau chiar artificii, care pot declanșa o anumită stare de agitație copiilor cu autism. În perioada sărbătorilor, încearcă să eviți pe cât posibil toți factorii care știi că nu îi fac să se simtă confortabil. Nu îl duce în magazine aglomerate, în goana după cadouri, ci lasă-l în mediul în care el se simte cel mai bine și în siguranță. Copiii cu autism fac eforturi să se integreze în societate și să se comporte într-un mod adecvat, și nu este cazul să îl supui unei presiuni și mai mari.

Implică-l în activități cu specific de Crăciun

Dacă ai început deja terapia, cu siguranță specialiștii care se ocupă de recuperarea copilului ți-au dat câteva idei de a-l implica în activitățile ce țin de sărbătorile de iarnă. Fă-l să simtă emoția Crăciunului, împodobiți împreună bradul, bucurați-vă de cadourile pe care Moșul le-a pus cu atât de multă grijă sub brad. S-ar putea că pe parcurs ce terapia de recuperare avansează și copilul evoluează, Crăciunul să fie o sărbătoare mult mai festivă, cel mic devenind din ce în ce mai mult conștient de implicațiile acestor sărbători.

Și dacă tot vorbim de cadouri, ai grijă la alegerea lor. Dacă alegi o jucărie care face prea mult zgomot sau lumini, s-ar putea să nu declanșezi tocmai reacția dorită, după cum spune Daniela Gavankar, psiholog și președinte al Asociației pentru Intervenție Terapeutică în Autism (AITA). Terapeutul care se ocupă îndeaproape de copil îți poate recomanda câteva tipuri de jucării de care cel mic s-ar putea să se bucure să le găsească sub brad.

Participă la tot felul de acțiuni de Crăciun

Asociația pentru Intervenție Terapeutică în Autism (AITA) organizează an de an o acțiune ce poartă numele de ”Spiridușii lui Moș Crăciun pentru copiii cu autism” în care se creează felicitări și decorațiuni de Crăciun menite a aduce un zâmbet pe fața copiilor cu autism și a persoanelor care sunt implicate în sprijinirea lor. Este o ocazie bună de a întâlni părinți care au la rândul loc copii cu autism și de a împărtăși gânduri buni, în prag de sărbători. Mai mult decât atât, această acțiune poate fi privită ca una creativă, relaxantă, un moment bun de a intra în spriritul sărbătorilor de iarnă.

Sărbătorile cu un copil cu autism nu trebuie să fie monotone, agitate sau stresante. Dacă știi cum să te pregătești din timp, ele pot fi aproape la fel de frumoase ca și cele dinaintea primirii diagnosticului de autism. Desigur, situațiile neprevăzute se pot întâmpla oricând. Să nu uităm că fiecare copil este unic și reacționează diferit în anumite situații, tocmai de aceea, este important să porți o discuție cu terapeutul care se ocupă de cel mic și îi cunoaște evoluția și comportamentul pentru a vedea împreună ce puteți face pentru a avea parte de sărbători cât mai liniștite alături de cei dragi.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *