Recomandări pentru părinții copiilor cu autism

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Diagnosticul de autism nu afectează doar copilul, ci întreaga familie, impactul emoțional în rândul părinților fiind destul de mare. Părinții trebuie să se focuseze pe sprijinul copilului cu autism, să își regândească responsabilitățile și activitățile, să aloce mai multe resurse pentru a fi mai activi în viața copiilor și pentru a-i asigura terapiile necesare recuperării. Viața cu un copil cu autism poate fi provocatoare, tocmai de aceea, este important să lucrezi îndeaproape cu echipa de specialiști ce se ocupă de terapia copilului. Specialiștii vin cu cunoștințele de specialitate, în timp ce părinții vin cu dragostea necondiționată și încrederea de care are nevoie copilul pentru a deveni independent.

Recuperarea copilului depinde și de implicarea părinților

Studiile arată că până la 49% dintre copiii cu autism ajung să fie independenți și reușesc să se integreze în societate dacă au parte de programe timpurii și intensive de terapie. Recuperarea copilului depinde de mai mulți factori: numărul de ore de terapie, vârsta la care copilul intră în program, absența sau existența unor alte tulburări asociate, calitatea terapiei și nu în ultimul rând, participarea activă a familiei la programul terapeutic. Daniela Gavankar, psiholog și președinte AITA, susține că micuții cu autism au şanse să recupereze întârzierile și pot deveni copii spontani și fericiți.

Așa cum copiii au nevoie de ajutor de la părinți, și părinții au nevoie de sprijin, care de cele mai multe ori vine chiar de la echipa care se ocupă de terapia celui mic. În cadrul Asociației pentru Intervenție Terapeutică în Autism (AITA), părinții au parte de susținere și de o comunicare deschisă, dar și de programe de consiliere sau cursuri despre terapia ABA și recuperarea în autism, coordonate de psihologul Daniela Gavankar. Vei putea participa la discuții despre progresul copilului și vei avea parte de feedback-uri din partea terapeutului, la întâlniri în cadrul unui grup special sau de ședințe individuale atunci când este nevoie. Toate aceste activități te vor ajuta să urmărești mai bine evoluția copilului și să te bucuri de micile sale progrese.

Nu te învinovăți pentru diagnosticul de autism

Orice părinte își dorește un copil sănătos. Majoritatea părinților se învinovățesc în momentul în care află de diagnosticul de autism pus în cazul copilului. Alții intră într-o stare de șoc, negare, furie sau chiar depresie. Drumul spre acceptare este unul anevoios, însă, ca părinte, trebuie să fii conștient de faptul că joci un rol important în recuperarea copilului tău, iar dacă stai să te învinovățești, pierzi momente importante din evoluția sa.

Acceptarea acestui diagnostic și începerea unei terapii de recuperare cât mai repede este primul pas care trebuie făcut către o viață independentă și fericită. Timpul este un inamic al copiilor cu autism și fiecare decizie luată cât mai repede ajută mult. Dacă te încearcă vreun sentiment de vină, gândește-te la faptul că încă nu se cunosc cauzele acestei afecțiuni, supozițiile care circulă în jurul ei nefiind demonstrate până acum. Nimeni nu este de vină pentru tulburarea de care suferă copilul tău, dar dacă te implici suficient de mult în recuperarea sa, poți lăsa aceste momente grele prin care treci acum în trecut și să te uiți cu optimism spre viitor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *