Cum se introduce hrana solidă la copilul cu autism?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Diversificarea este o etapă plină de necunoscut în cazul tuturor bebelușilor, mai ales în cazul micuților care au fost diagnosticați cu tulburări de spectru autist. Majoritatea părinților declară că se luptă să introducă noi alimente și să extindă gama de mâncăruri pe care le agreează bebelușul. Deși cercetătorii încă încearcă să înțeleagă cât mai bine care este legătura dintre alimentație și autism, există mai multe strategii pe care părinții le pot pune în aplicare pentru a îmbunătăți regimul alimentar al bebelușului lor cu autism.

ceesteautismul.ro - Cum se introduce hrana solidă la copilul cu autismVarietate alimentară

Întâi de toate, trebuie să știți că un copil cu autism poate dori să simtă controlul asupra a ceea ce mănâncă. În calitate de părinte, este important să înțelegeți că s-ar putea să nu îi placă anumite mâncăruri, ceea ce este absolut firesc. Din acest motiv, este esențial să îi permiteți copilului să aleagă și să îi oferiți o varietate amplă de alimente, așa încât să aibă de unde alege și să reușească să își formeze gusturi culinare. De exemplu, dacă considerați că micuțul ar avea nevoie de o porție de proteine și de o porție de legume pentru cină, puneți cinci tipuri diferite de proteine și de legume și lăsați-l să aleagă pe cele care îi plac cel mai mult.

Jucați-vă cu mâncarea

Credeți sau nu, joaca cu noile alimente este o modalitate excelentă de a introduce hrana solidă în regimul alimentar al unui bebeluș cu autism, și asta pentru că scade anxietatea în timpul mesei și creează familiaritate. Puteți tăia legumele și fructele în forme diferite, puteți desena cu piureul pe o farfurie, puteți face fețe zâmbitoare pe un anumit preparat sau puteți să vă pictați degetele cu sos de paste. În timp ce vă jucați cu copilul, încercați să îi inspirați dragoste față de mâncare și bucuria actului de a mânca.

Acordați o atenție sporită texturilor

Cel mai adesea, copiii cu autism sunt hipersensibili la texturi, așa că trebuie să faceți o diferență foarte importantă, și anume ceea ce produce o aversiune la un anumit aliment nu este gustul său, ci modul în care textura sa se simte în gură. De exemplu, unii bebeluși cu autism devin foarte agitați din cauza unei roșii. Încercați să amestecați sau să tocați roșia pentru ca micuțul să nu mai depisteze textura sa. La fel de bine, puteți face un sos bogat de roșii pentru paste sau o salsa de roșii pe care copilul nu o va putea refuza.

Faceți pași mărunți, dar siguri

Majoritatea copiilor cu autism se tem să încerce ceva nou, iar mâncarea nu face excepție. Este recomandat să vă ajutați copilul să exploreze un nou alimente iar asta puteți face mirosind, atingând, jucându-vă sau pur și simplu privind un aliment. Dacă dă semne că ar fi pregătit să guste din acel nou aliment, poate că ar trebui să îl încurajați să lingă mai întâi sau să ofere un pupic alimentului. În unele cazuri, poate fi util să amestecați mâncarea preferată a bebelușului cu un nou aliment, astfel încât tranziția să nu fie prea bruscă și să îl sperie.

În cele din urmă, încercați să adoptați o atitudine cât mai calmă. Un copil poate gusta un nou aliment de mai bine de zece ori înainte de a fi dispus să îl mănânce fără să facă nazuri. În cazul bebelușilor cu autism, pot fi necesare mai mult de zece expuneri la un nou aliment. Prin urmare, este esențial să aveți răbdare în timp ce copilul probează și explorează alimente noi. Dacă după 12-15 încercări, copilul respinge în continuare mâncarea, poate pur și simplu nu îi place, așa că încercați să îi oferiți un alt aliment în schimb. Mai presus de toate, apelați la creativitate și evitați să transformați mesele în adevărate bătălii.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *